domingo, 29 de mayo de 2011

ESTEVIA: CULTIVO Y USO.

GRACIAS A: JOSEP PÀMIES y a su inestimable labor de divulgación de la ESTEVIA

http://joseppamies.wordpress.com/textos-largos/manual-de-cultiu-de-l%C2%B4stevia/

========

Manual de cultiu i ús de l´Stevia


La Stevia al ser una planta d’origen tropical ( Paraguai) té un comportament diferent en climes mediterranis, on els dies a la tardor- hivern s’escurcen molt, provocant una parada de creixement a la planta molt important.
A les illes Canàries el comportament es més similar al dels seus orígens tropicals.
Per aquest motiu la planta que és plurianual (és a dir pot rebrotar 4-5 anys),cada primavera arranca amb força altra vegada, rebrotant nous i nombrosos llucs des de baix a les arrels.
A partir de la primavera i quasi fins a mitjà agost es pot anar reproduint per esqueixos ( cas similar als geranis) .
D’ una planta d´Stevia que rebroti a la primavera se’n pot fer de 200 a 500 noves plantes per mà d’aquest sistema ,esqueixant durant tot el temps que vegeta.
Tenir cura de no plantar un brot que acabi amb flor,perquè no arribaria a arrelar-se mai.
Normalment els rebrots de primavera i estiu solen tenir poques vegades flors. Flors que per altra banda no acabarien mai de fer llavors amb poder de germinació..
D’aquí que la reproducció s’hagi de fer per esqueix i no per llavor. D’aquesta manera si partim de una bona varietat conservarem sempre les seves propietats medicinals.
Per assegurar-nos que un brot de stevia sense arrels arreli bé, cal fer els següents passos:
1º- Cal complir la torreta o test amb turba adobada ,que podreu trobar a qualsevol garden, i regar-la fins que tota la turba quedi ben amerada.
2º- Tallar d’ un lluc o brot de Stevia d’ uns 20 cm. d’alt, els 10 cm. finals( assegurant-se de que no acabi amb flor). D’aquests 10 cm. de tija, treure les 2-3 fulles de la part de baix , per facilitar l’enterrament en la turba, pressionant ben fort amb els dits al voltant de la tija, perquè faci contacte amb la turba humida . Entre que es talla i es planta el lluc, no passar molta estona. Millor tallar i plantar immediatament o mantenir en aigua com si fossin flors tallades.
3º- Dipositar la torreta o test en un lloc ombrejat , per evitar que el sol impedeixi l’arrela ment i regar-lo 3 vegades al dia ( a primera hora,al mig dia, i al vespre).
Observació: Quan diem ficar la planta recent plantada en lloc ombrejat, vol dir ficar-la sem pre a l’ hivernacle o a l’aire lliure, en un lloc on no li toqui en cap moment el sol directament.
Si és a l’ aire lliure ficar-la en un lloc reparat de l’ aire per evitar la deshidratació excessiva.
Un lloc ombrejat no vol dir a l’ interior d’ una habitació o magatzem a les fosques.
4º- Al cap de 25-30 dies el brot o lluc d´Stevia començarà a posar-se dret i quan s’observa que alguna fulla nova comença a sortir, ja es pot passar a una zona amb més sol, on ja no pararà de créixer.
Quan el brot trasplantat comença a treure fulla nova, deixar de regar 3 vegades al dia i regar sols una vegada al principi del dia.
Durant l’estiu és necessari regar cada dia, però a la primavera i tardor esperar a regar quan la terra , amb el contacte de la ma, no doni sensació d’humitat.
I durant l´ hivern a l’estar la planta parada, regar molt poc , per evitar que es podreixin les arrels ja que d’aquestes han de tornar a brotar noves plantes a la primavera.
5º- Al cap de 2 mesos d’haver repicat o trasplantat un lluc sense arrels a una torreta o test petit, trasplantar per 2ª vegada al lloc definitiu, que pot ser a l’aire lliure ,al terra d’ un jardí, hort o camp de cultiu , a dins d’un hivernacle o bé en una torreta o test prou gran ,per facili tar al màxim el creixement de la planta.
L´ hivernacle permet avançar la producció unes setmanes a la primavera i endarrerir la de cadència de la planta a la tardor..
L’hivernacle els mesos més forts de l’ estiu es pot ombrejar una mica per evitar les fortes calors i simular el clima tropical d’on és originària la Stevia. Malgrat tot, a l’ aire lliure es desenvoluparà prou bé.
6º- Quan arribem a finals de la tardor i notem que la planta ja no té més ganes de créixer i s’omple de flors ,és el moment de retallar la planta ,deixant-la a 10 cm. d’altura i aprofitar per secar les fulles que encara quedin.
7º-Per secar les fulles durant l’estiu de forma correcta, procurar que no li toqui directament el sol, a fi de preservar totes les propietats medicinals.. Les fulles d’ última hora, quan espor guem la planta per passar l´ hivern, és inevitable secar- les al sol o si és en petites quanti tats ,a l’ interior de la vivenda on hi haurà més bona temperatura.
OBSERVACIONS d’ ADOBAT I TRACTAMENTS
ADOBAT .-És una planta poc exigent. Amb adob orgànic no hi ha cap problema en passar- se de dosis però en l’ adobat mineral o químic ,vigilar no aplicar-ne en excés , perquè la planta se’n ressent
molt i fins i tot pot col·lapsar i morir.
L’adoba’t mineral o químic desprès de dos mesos del trasplantament ,se n’ha de començar a ficar poc però sovint ( cada 30 dies). L’adobat mineral ha de dur més Potasi que Fòsfor i Nitrògen i estar enriquit amb microelements.
Amb un bon adobat orgànic,n’hi ha prou amb una vegada a l’any, a l’inici de la primavera, si és plantada a terra , o afegir un 20-30 % del volum de la turba si és en testos o torretes.
TRACTAMENTS :-La Stevia és una planta molt resistent a insectes i fongs si no abusem dels regs i dels adobats químics nitrogenats. En cas de que s’observi algun pugó o mosca blanca, recomanem fer tractaments amb extractes d’all, olis de Nem o altres productes autoritzats per l’Agricultura Ecològica. Si observem alguna eruga ,no cal tractar amb res. Si l’atac d’eruga és molt fort , tractar amb preparats fets amb Bacilus Turigensis (és un insecticida ecològic que no requereix plaç de seguretat).
Amb aquests tractaments assegurarem una recol·lecció de fulles sense toxines ,permetent obtenir totes les propietats medicinals que la planta conté.
ÚS MEDICINAL DE LA STEVIA.-Consultant multitud d’estudis i amb l’experiència de centenars de diabètics que l’ estan consumint aquí a Catalunya i la resta de l’ Estat, es es pot deduir que és una planta que regula el sucre de la sang, que redueix la pressió arterial, que regula l´aparell digestiu en general, actua favorablement en moltes persones amb ansietat, redueix grassa en persones obeses i és diürètica.
La dosis que solen utilitzar la major part de persones que han observat efectes beneficioses és :
—-4 fulles tendres menjades directament abans o mentre s’esmorza i 4 fulles més abans o mentre es sopa.
—-Quan no es disposa de fulla tendra es pot fer infusió de fulla seca ( una infusió al matí i un altra al vespre). La infusió es pot fer cada vegada amb la dosis d’ una cullerada de postres per tassa d’infusió, o bé se’n pot fer per dos dies ,deixant que un litre d’aigua arran qui el bull, tancar el foc i afegir 4 culleres de postres de fulla seca triturada, deixant reposar com a mínim 30 minuts abans de prendre-la, perquè així la fulla donarà totes les seves pro pietats.
Josep Pàmies
______________________________________________________

No hay comentarios:

Publicar un comentario